Thursday 5 November 2009

p.1

Mi egy szó jelentése?

Veselkedjünk neki a kérdésnek úgy, hogy először azt kérdezzük, mi egy szó jelentésének a magyarázata; hogy fest egy szó magyarázata?

Ez a kérdés hasonlóképpen lesz a segítségünkre, mint a „Hogyan mérünk meg egy hosszt?” kérdés a „Mi a hossz?” problémájának megértésében.

A „Mi a hossz?”, „Mi a jelentés?”, „Mi az 1 szám?” stb. kérdések mentális görcsöt idéznek elő bennünk. Érezzünk, hogy képtelenek vagyunk válasz gyanánt rámutatni valamire, de valamire mégis rá kell mutatnunk. (A filozófiai zavarok egyik jelentős forrásával találjuk szemben magunkat: az alany arra késztet, hogy egy neki megfelelő dolgot keressünk.)

Két előnye van, ha először azt kérdezzük, hogy „Mi a jelentés magyarázata?”. Bizonyos értelemben lehozod a „Mi a jelentés?” kérdést a földre. Ugyanis a „jelentés” jelentésének megértéséhez bizonyára a „jelentés magyarázta” jelentését is értened kell. Hozzávetőlegesen szólva: „kérdezzük azt, hogy mi a jelentés magyarázata, mert amit ez utóbbi megmagyaráz, az lesz a jelentés.” „A jelentés magyarázata” kifejezés grammatikájának tanulmányozása megtanít neked valamit a „jelentés” szó grammatikájáról, és kigyógyít a kísértésből, hogy valamiféle tárgyat hajszolj, amelyet „a jelentés”-nek nevezhetsz.

Amiket általában „egy szó jelentése magyarázatai”-nak hívunk, azokat nagyon hozzávetőlegesen verbális és rámutató definíciókra oszthatjuk. Később fogjuk látni, hogy ez a felosztás milyen értelemben csupán hozzávetőleges és átmeneti (és lényeges, hogy az). Tekintve, hogy egy verbális kifejezéstől egy másikhoz vezet, a verbális definíció bizonyos értelemben nem visz előre. A rámutató definícióban azonban mintha egy sokkal valóságosabb lépést tennénk afelé, hogy megtudjuk, mi a kifejezés jelentése.

Itt abba a nehézségbe ütközünk, hogy a nyelvünkben található szavak jelentős részére mintha nem léteznének rámutató definíciók; pl. az olyan szavak esetében, mint „egy”, „szám”, „nem” stb.

Kérdés: Vajon magát a rámutató definíciót is meg kell érteni? – A rámutató definíciót nem lehet félreérteni?

No comments:

Post a Comment