Friday 13 November 2009

p.9

Amikor azt mondtam, hogy az elképzelés, mely szerint a látómező az agyunkban helyezkedik el, egy grammatikai félreértésből született, akkor nem azt akartam mondani, hogy ne adhatnánk értelmet egy efféle helymeghatározásnak. Könnyen elképzelhetünk például egy olyan élményt, amelyet egy efféle állítással írnánk le. Képzeljük el, hogy miközben a szobában lévő dolgok egy csoportját nézzük, valaki egy szondát helyez az agyunkba, és arra lesz figyelmes, hogy amikor a szonda hegye elér egy bizonyos pontot az agyban, akkor a látómezőnk egy meghatározott, kis része ezáltal kitörlődik. Ezen a módon az agyunk egyes pontjait hozzárendelhetjük a látómezőnk egyes pontjaihoz, és emiatt mondhatjuk azt, hogy a látómező az agyunk ezen és ezen a részén helyezkedik el. És ha most azt kérdeznénk, hogy „Hol látod a könyv képét?”, akkor a válasz lehetne (a fentihez hasonlóan) az, hogy „a ceruzától jobbra”, vagy „a látómezőm bal felében”, vagy pedig „három hüvelykkel a bal szemem mögött.”

De mi van akkor, ha valaki azt mondja, „biztosíthatlak róla, hogy két hüvelykkel az orrnyergem mögött érzem a vizuális képet”; – milyen választ adjunk neki? Azt kéne felelnünk, hogy nem mond igazat, vagy hogy efféle érzések nem léteznek? És ha azt kérdezi, hogy „Az összes érzést ismered? Honnan tudod, hogy ez az érzés nem létezik?”

Mi van akkor, ha a pálcás ember azt mondja, hogy amikor a kezében tartja a pálcát, akkor érzi, hogy öt láb mélyen víz van a földben; vagy hogy érzi, hogy öt láb mélyen réz és arany keveréke van a földben? Tegyük fel, hogy hitetlenkedésünkre ezt válaszolja: „Te akkor tudsz felbecsülni egy hosszt, ha látod. Miért ne rendelkezhetnék én a hossz felbecsülésének egy másik módjával?”

Ha megértjük egy efféle becslés elképzelését, akkor világossá válik a pálcás ember, és a vizuális képet, saját bevallása szerint, az orrnyerge mögött érző ember állításaival szemben táplált kételyeink természete. Arra az állításra, hogy „érzem a kezemben, hogy a víz három láb mélyen van a föld alatt”, azt szeretnénk válaszolni, hogy „nem tudom, hogy ez mit jelent.” De a pálcás ember erre a következőt felelné: „Dehogynem tudod, hogy mit jelent. Tudod, hogy mit jelent, hogy »három láb mélyen a föld alatt«, és tudod, hogy mit jelent, hogy »érzem«!” De én azt válaszolnám: tudom, hogy egy szó mit jelent bizonyos kontextusokban.

No comments:

Post a Comment